
Ferace Nedir?
Geçmişi Osmanlı İmparatorluğuna kadar uzanan ferace kelimesi Anadolu’da yaşayan kadınların çarşaftan önce giyindikleri üstlük olarak adlandırılmaktadır. Yaşadığımız coğrafya, İslam dini gibi kriterler bakımından kadınların bazı adaplara uygun giyim göstermesi gerekliliği göz önüne alındığında Anadolu’da böyle bir giyim kültürünün ortaya çıkması oldukça normal bir durumdur.
Eski Türk kadın kıyafetlerinden olan ferace giyim unsurlarının üzerine giyilen bol bir örtü türü olarak bilinmektedir. Genel anlamda kol ağızları geniş olan kıyafetin eteği topuklara kadar inmektedir.
Engürü sofu ve gürünşah denen Türk dokumaları ile ortaya çıkan kıyafetlerin eski dönemlerde yaygın olarak giyilen kıyafetlerden olduğunu söyleyebiliriz. Cep ve yaka bölümleri genelde işlemeli olan bu tarz kıyafetlerin Türk gelenek ve kültüründe önemli bir yeri bulunmaktaydı. Günümüzle kıyas edilecek olursa; yine bayan giyim ürünlerinden olan manto ile büyük benzerlikler gösterdiği görülmektedir. Osmanlı döneminde özellikle ilmiye sınıfı içerisinde yer alan kişilerin eşleri ve kızlarının giydiği kıyafet türlerinden biri olduğunu da belirtebiliriz. Osmanlı’nın sonuna kadar devam eden bir giyim kültürü olarak kendine yer bulmuştur.
Yorum Yok